Salam sayang semua sahabat mama.
Hari ni mama nak kongsi resepi Kerabu Perut. Ada yang tak suka makan perut, tapi ada yang betul-betul menggilai kerabu perut ni kan.
Ini khas untuk yang suka sangat makan kerabu perut tu. Boleh cuba resepi mama ni ye.
Bahan-bahan
300 gram perut lembu
2 sudu kerisik
1/2 cawan santan pekat
Taugeh (anggaran satu / dua genggam)
Daun ketumbar / kalau tak ada , guna daun sup pun boleh
1 biji bawang besar (mayang nipis-nipis ye)
1/2 sudu lemon (ambil jus sahaja)
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 keping asam keping
Garam - bahan ini boleh menghasilkan rasa masin
Cara-caranya
1. Cuci perut sehingga bersih. Potong nipis-nipis. Kemudian rebus sehingga empuk . Tambah asam keping untuk hilangkan baunya)
2. Rendam taugeh dalam air panas selama 3 minit, kemudian angkat dan toskan.
3. Kemudian ambil mangkuk, gaulkan kesemua bahan-bahan tadi. Kacau sehingga sebati ye
4. Rasa lah juga tawar ke atau terlebih manis, balancekan rasa masin dan manis tadi tu. Dah siap untuk dihidangkan.
**Nota tambahan : Kalau nak tambah kacang panjang pun boleh. Mama tak taruk pun, gunakan apa yang ada kat dapur je .
Nah, semua rasa sikit sorang (sambil bayangkan rasa kerabu perut ni makan dengan nasi dan berulam budu ye)
0 comments:
Post a Comment